Aktualizace Windows 10 verze 1803

V poslední době se množí problémy a dotazy ohledně problémů po aktualizaci Windows 10 verzi 1803,

Ve verzi 1803 Microsoft omezil komunikaci po síti protokolem SMB 1.0. Dále také zakázal aplikacím spuštěným ze sítě komunikaci s ostatními zařízeními v síti i na internetu, pokud je toto zařízení připojeno pomocí protokolu SMB nižším než 2.0″

Microsoft sítový protokol SMB nižší než 2.0 považuje za nebezpečný a dovolí sice program spustit a bude Vám zdánlivě vše fungoval správně, ale v okamžiku když spustíte v rámci Heliosu, nějakou úlohu, která potřebuje na síť, typicky EET ověření DIČ, načtení dat z ARES, dojde k chybě. Problém je v tom, že naše firma sama byla propagátorem nastavení sítí na tento nižší protokol, protože před tím, než byl Helios RED upraven na novější protokoly tak docházelo k různým problémům na síti. Z tohoto důvodu jsme museli přistoupit k nastavení nižšího protokolu SMB jak na straně serveru tak na straně klienta.

Dle vyjádření společnosti Asseco a dle zkušeností z praxe, pokud využíváte aktuální verze sw je nezbytně nutné přejí s touto aktualizací Windows na verzi SMB 2.0 a vyšší. Stačí nastavit na straně serveru na straně stanice by mě dojít automaticky k přizpůsobení.

Jak zjistíte jaký protokol používá Váš server ?

Proro ověření jakým protokolem komunikuje daná stanice s Windows 10 se serverem je možné použít tento postup:
Ve Windows hledání, nebo Start a Windows PowerShell je potřeba Spustit jako správce a do tohoto řádku napsat a potvrdit Enterem: Get-SmbConnection

 

 

 

 

 

 

 

Ve výsledné tabulce jsou zobrazena všechna připojení k serverům včetně verze SMB použitého protokolu.

Dobře:

 

 

 

 

 

 

Špatně:

 

V případě, že je připojení nižší než verze 2, pak je třeba na straně serveru provést povýšení komunikačního protokolu SMB na verzi 2 a vyšší.
Stanice Windows 10 se při dalším připojení automaticky přizpůsobí a použije nejvyšší možný protokol. Na stanici s Windows 10 tedy není potřeba dělat žádné změny.

Pokud používáte jako server Microsoft Server 2003 či Windows XP, tak do těchto OS nelze podporu protokolu SMB 2 již doplnit.

Řešení v Helios Red v10

V Helios Red verze 10 byly provedeny úpravy, které tento problém obchází použitím volání z lokálního disku.
Upraveny byly funkce: odeslání dokladů do EET, ověření spolehlivosti plátce DIČ, stahování update verzí, stahování informací na plochu, informace z Creditcheck.